Praktijkmanager

Praktijkmanager

De praktijkmanager is een spin in het web van de huisartsenpraktijk, waarbij de kern ligt in het optimaal ondersteunen van de huisartsenpraktijk, zodat de zorgverleners zich kunnen richten op het primaire proces van patiëntenzorg.  

Als vertegenwoordiger van de huisartsenpraktijk onderhoudt en stimuleert de praktijkmanager, mono- en multidisciplinair de externe samenwerking, zowel op wijk als op stedelijk niveau. Binnen deze samenwerking heeft de praktijkmanager een pro- actieve houding, die zich uit in een signalerende rol op externe ontwikkelingen die van invloed (kunnen) zijn op de huisartsenpraktijk.  

De praktijkmanager: 

  • heeft een leidinggevende rol en legt verantwoording af aan de praktijkhouder(s);
  • organiseert, ondersteunt en is in staat te zorgen voor de continuïteit van de interne samenwerking;
  • voert in overleg met de praktijkhoudende huisarts diverse beheers- en beleidsmatige werkzaamheden uit voor de Huisartsenpraktijk;
  • bewaakt en stimuleert de naleving van het kwaliteitsbeleid, conform gestelde (wettelijke) richtlijnen en afspraken met de praktijkhouder, met als doel het verder professionaliseren van de (medische) dienstverlening;
  • berekent, analyseert en filtert wat niet, wat wel en wat wanneer geïntegreerd kan worden (zonder dat de huisartsenpraktijk achterloopt), maar bewaakt ook dat de organisatie niet vastloopt door te veel en te snel te innoveren;
  • heeft een brede kijk op de organisatie, zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau. Alle niet-medische taken vallen onder de verantwoordelijkheid van de Praktijkmanager. 

De praktijkmanager neemt de managementtaken van de huisarts over. Hoe de rolverdeling precies wordt ingevuld, is per praktijk verschillend en hangt af van de behoefte en werkwijze van de praktijk. Met andere woorden: dit bepaalt u samen.

De functie praktijkmanager is ingedeeld op 3 niveaus en opgenomen in de CAO huisartsenzorg: 

  1. niveau A (schaal 7) operationeel/uitvoerend,  
  2. niveau B (schaal 8) tactisch/houdt zich bezig met lopende zaken op planmatig niveau,  
  3. niveau C (schaal 9) tactisch strategisch/richt zich op (beleids)ontwikkelingen.
 
Door deze indeling op 3 niveaus is het voor doktersassistenten die op HBO-niveau functioneren, maar niet in het bezit zijn van een HBO-diploma, mogelijk praktijkmanager te worden. 

Onder meer de grootte van de praktijk en de behoefte van de praktijkhouders bepaalt het benodigde niveau en takenpakket van de praktijkmanager. In de Handreiking Functiewaardering Huisartsenzorg 2023 vindt u uitgebreide beschrijvingen van praktijkmanager B en C (pag. 35-39) en in bijlage 2 in de functiematrix korte beschrijvingen niveau A, B en C (pag. 58).