PGO

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarin een patiënt informatie over zijn of haar gezondheid bij meerdere zorgverleners kan beheren. Daarmee kunnen patiënten hun medische gegevens bekijken en gegevens toevoegen. Elke burger kan een PGO kiezen dat bij hem of haar past. 

Informatie over PGO's
PGO's moeten een MedMij label hebben. Dit label geeft de garantie dat de uitwisseling van gegevens tussen het EPD en het PGO en het opslaan van deze gegevens in het PGO veilig, en op een goede manier en volgens de MedMij afspraken gebeurt. 

PGO's zijn nog volop in ontwikkeling. Heb je vragen over de werking en praktische toepassing van een PGO? Kijk dan op de website Voor zorgverleners - PGO.

Het verschil tussen patiëntenportaal en PGO

Patiëntenportaal Inzage bij één zorgaanbieder
PGO Verzamelen en delen van gegevens bij alle MedMij aangesloten zorgaanbieder

Patiëntenportaal Informatie staat in dossier van zorgaanbieder
PGO Informatie ook te verzamelen door zorggebruiker

Patiëntenportaal Zorggebruiker heeft geen keuzevrijheid
PGO Zorggebruiker kan zelf eigen PGO kiezen

Patiëntenportaal Heeft geen mogelijkheid om informatie te delen met derden
PGO In de toekomst wordt het mogelijk informatie met derden te delen

PatiëntenportaalPGO
Inzage bij één zorgaanbiederVerzamelen en delen van gegevens bij alle MedMij aangesloten zorgaanbieder
Informatie staat in dossier van zorgaanbiederInformatie ook te verzamelen door zorggebruiker
Zorggebruiker heeft geen keuzevrijheidZorggebruiker kan zelf eigen PGO kiezen
Heeft geen mogelijkheid om informatie te delen met derdenIn de toekomst wordt het mogelijk informatie met derden te delen

Patiënten kunnen hun dossier via een door hen zelfgekozen PGO opvragen bij je praktijk. Om de informatie met je patiënten te kunnen delen, heeft je HIS-leverancier een aansluiting op een zogeheten DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA) nodig. Deze DVZA verzorgt de technische ontsluiting van gegevens tussen je HIS en een PGO.

Sinds 1 juli 2024 moet - op basis van de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) - het medicatievoorschrift van huisartsen zichtbaar zijn in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van patiënten die een PGO willen gebruiken.
Op de website van de LHV kan je meer informatie hierover vinden.

De patiënt kiest zelf voor een PGO dat bij hem of haar past. Daarom kunnen wij (ZEL of huisarts) (voorlopig) geen advies geven. Om een goede keuze te maken, kunnen patiënten het beste de keuzehulp in de Digitale Zorggids raadplegen. De gegevensuitwisseling met jouw EPD verloopt bij alle PGO’s met een MedMij label op dezelfde manier.

ZEL houdt de belangrijkste ontwikkelingen in de gaten en informeert je via de ZEL communicatiekanalen wanneer er vervolgacties vanuit je praktijk nodig zijn. Heb je nog vragen rondom PGO's, dan kunnen wij je persoonlijk adviseren en ondersteunen. Je kan contact met ons opnemen via digitalisering@zel.nl. 

Downloads en links

Hieronder vind je een overzicht van alle documenten en links van deze pagina:


Wat vond je van deze pagina?

Gerelateerd Nieuws

PGO Medicatieafspraken HIS Wegiz

Zijn jouw medicatieafspraken al beschikbaar via PGO? Verplicht vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2024 is het voor huisartspraktijken verplicht om medicatieafspraken via het huisartseninformatiesysteem (HIS) beschikbaar te stellen aan de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt op diens verzoek. Deze verplichting maakt deel uit van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).   Heb je nog geen PGO-aansluiting? Dan kun je dit nog vóór 1 j
x