Digitale vaardigheden

Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Van mensen wordt verwacht dat zij steeds meer digitaal doen en beschikken over de daarvoor benodigde vaardigheden. Deze ontwikkeling zien we ook terug in de zorgsector. Van medewerkers wordt verwacht dat zij steeds meer digitaal gaan werken en goed kunnen omgaan met diverse systemen en applicaties. Echter, in de praktijk blijkt dat niet alle medewerkers mee kunnen in de toenemende digitalisering. 

Om de digitale vaardigheden van zorgverleners te verbeteren trainen wij medewerkers van praktijken in de rol van digicoach. Een digicoach is een zorgverlener die werkzaam is in de praktijk en zijn of haar collega’s ondersteunt en begeleidt in het vergroten van hun digitale vaardigheden. Doordat de praktijkmedewerker zelf werkzaam is in de praktijk staat hij of zij dicht bij de praktijkmedewerkers en de dagelijkse werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat ze direct kunnen bijsturen op digitale vaardigheden en het onderwerp proactief onder de aandacht kunnen brengen.  

Tijdens de training “Digicoach” leren praktijkmedewerkers wat de rol van digicoach inhoudt en hoe zij invulling kunnen geven aan deze rol. Voor meer informatie over digicoaches en/of over de training kunt u contact opnemen met Marije Lelieveld (mlelieveld@zel.nl

Daarnaast biedt ZEL doorlopende ondersteuning om digicoaches te ondersteunen bij het beter kunnen invullen van hun rol, door middel van persoonlijke begeleiding, gezamenlijke sessies en deskundigheidsbevordering.
 
Digicoaches vormen een cruciale schakel tussen ZEL en de praktijk, met een waardevolle rol in het digitaliseringsproces. Ze zijn onmisbaar voor de digitalisering in de regio; ze begrijpen de praktijk, signaleren knelpunten en zorgen ervoor dat nieuwe ideeën effectief worden geïntegreerd in de dagelijkse werkprocessen.

Begeleiden naar verbetering/ naar het beter kunnen invullen van de rol van digicoach door het samenbrengen, 1 op 1 contact en deskundigheidsbevordering. 

Digicoaches schakel tussen ZEL en praktijk. Waardevolle rol in digitalisering. 
Digicoaches zijn onmisbaar voor de digitalisering in de regio. Ze kennen de praktijk goed, signaleren problemen en zorgen ervoor dat nieuwe ideeën goed in de dagelijkse praktijk worden toegepast.

Wat vond je van deze pagina?

Gerelateerd Nieuws

DigiVitaler Westland

DigiVitaler bij Bibliotheek Westland

Voor veel patiënten is het lastig om mee te komen met de snelle ontwikkelingen binnen de zorg. Dat blijkt bijvoorbeeld bij het zelf managen van gezondheidsklachten en het gebruik van digitale middelen. Om deze patiënten te ondersteunen, biedt Bibliotheek Westland de cursus DigiVitaler aan.   Cursus DigiVitaler In de cursus DigiVitaler maken deelnemers kennis met digitale zorg en leren ze
Laaggeletterd Bibliotheek IDO Informatiepunt Digitale Overheid DigiVitaler

Aanpak laaggeletterdheid in Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland

Vooral mensen die geen of praktische scholing hebben gehad, laaggeletterd zijn en onder de armoedegrens leven, hebben een minder goede gezondheid dan andere mensen. Hun levensverwachting ligt gemiddeld 7 jaar lager. Het verschil in het aantal jaren dat mensen zich gezond voelen in hun leven, is zelfs 18 jaar.   Om gezond te kunnen leven zijn gezondheidsvaardigheden en een gezonde leefstijl belangrijk.
digitale zorg Pharos

Project wijkaanpak digitale ondersteuning

Veel mensen hebben moeite met het gebruik van digitale zorg. Daardoor lopen zij het risico om de voordelen van digitale zorg mis te lopen. Dat zou medeverantwoordelijk kunnen zijn voor een gezondheidskloof.  Er is veel ondersteuning om digitale zorg te gebruiken, maar nog niet iedereen is hiermee bekend. Dit geldt voor mensen zelf, maar ook voor zorgverleners. Het ondersteuningsaanbod sluit niet aan bij de vaard
x