GLI BeweegKuur​

Patiënten vragen soms hulp bij het afvallen en/of het veranderen van hun leefstijl. De huisarts heeft dan meerdere verwijsmogelijkheden. Afhankelijk van de vraag van de patiënt kan een patiënt verwezen worden naar een diëtiste, fysiotherapeut of welzijn/beweegcoach. Er kan ook worden verwezen naar een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). 

Lees hier welk(e) BeweegKuur team in uw regio actief is en hoe er kan worden verwezen.

Een GLI is een bewezen effectief, erkende interventie waarin de combinatie van bewegen, voeding en gedragsverandering centraal staat. In onze regio wordt de twee jaar durende interventie BeweegKuur georganiseerd. BeweegKuur is één van de bestaande GLI varianten.

Volwassenen met ten minste een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico (NHG richtlijn obesitas en Zorgstandaard Obesitas) kunnen verwezen worden naar GLI BeweegKuur. Voorwaarden voor verwijzing naar GLI BeweegKuur:

  • De patiënt is boven de 18 jaar en voldoet aan één van de landelijk opgestelde inclusiecriteria:
    • BMI tussen 25 en 30 kg/m² icm een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen);
    • BMI tussen 25 en 30 kg/m², met een normale buikomvang, icm comorbiditeit*;
    • BMI vanaf 30 kg/m² ongeacht buikomvang, ongeacht comorbiditeit*;
    • *hypertensie, dyslipidemie, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, artrose, slaapapneu
  • De patiënt heeft voldoende motivatie om voor twee jaar aan GLI BeweegKuur deel te nemen.
  • De patiënt heeft bij voorkeur al andere opties geprobeerd om de leefstijl te veranderen en hier niet het gewenste resultaat behaald.

De huisarts (of praktijkondersteuner) verwijst de patiënt naar het GLI BeweegKuur team, bestaande uit een diëtist, fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Zij bieden gezamenlijk het tweejarige programma van de BeweegKuur aan. Na verwijzing heeft de patiënt eerst een intake bij de leefstijlcoach. De huisarts ontvangt na de intake bericht van de leefstijlcoach of de patiënt daadwerkelijk gaat starten met BeweegKuur.

Binnen de twee jaar van het programma werkt de patiënt in groepsverband aan een gezondere levensstijl en wordt hierbij bovendien individueel begeleid door de leefstijlcoach. Het programma richt zich op een combinatie van psyche, voeding en beweging. Bekijk hier het programma BeweegKuur en hier voor BeweegKuur 2.0.

Zie hier de beknopte informatie voor verwijzen naar de GLI BeweegKuur in 2021.

De huisarts/POH verwijst – in de meeste gevallen via Zorgdomein – de patiënt naar het BeweegKuur team in de regio. Indien geen zorgdomein wordt gebruikt kan dit verwijsformulier gebruikt worden. Dit formulier kan als voorbeeldbrief opgenomen worden in het HIS. Hier leest u de toelichting per aanbieder. 

Let op: u kunt uw patiënt direct naar het BeweegKuur team verwijzen. Dit verloopt niet via ZEL.

Na verwijzing wordt de patiënt door de leefstijlcoach benaderd om een intakegesprek in te plannen. De huisarts ontvangt na de intake bericht van de leefstijlcoach of de patiënt daadwerkelijk gaat starten met BeweegKuur

Deelname aan de BeweegKuur wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Er is geen eigen risico. ZEL heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten voor GLI BeweegKuur, alle patiënten kunnen dus verwezen worden. Er is geen maximum aan het aantal patiënten dat u mag verwijzen.

Sinds de zomer van 2022 worden de medicijnen Liraglutide en Naltrexon/bupropion onder strikte voorwaarden vergoed vanuit het basispakket bij patiënten met obesitas met als doel gewichtsreductie. Voor de samenwerking tussen de zorgverleners in de huisartsenpraktijk op dit vlak heeft ZEL een voorstel stappenplan opgesteld. Zie hiervoor:
 

Betrokken zorgverleners zijn vrij om hier hun eigen draai aan te geven, waarbij het belangrijk blijft dit lokaal onderling goed af te stemmen. Bovendien is ook het niet voorschrijven van Liraglutide een optie.

Gezien de zeer beperkte ervaring met Naltrexon/bupropion en de vele contraindicaties, is door ZEL vooralsnog besloten om hier geen verdere aanbevelingen over te doen.

Wat vond je van deze pagina?

Gerelateerd Nieuws

Persoonsgerichte zorg

Inzet medicijn Liraglutide voor behandeling obesitas (richtlijn)

Sinds de zomer van 2022 worden de medicijnen Liraglutide en Naltrexon/bupropion onder strikte Sinds de zomer van 2022 worden de medicijnen Liraglutide en Naltrexon/bupropion onder strikte Sinds de zomer van 2022 worden de medicijnen Liraglutide en Naltrexon/bupropion onder strikte
GLI Beweegkuur Onderzoek

ZonMw projectaanvraag GLI BeweegKuur goedgekeurd

ZEL heeft in samenwerking met RIVM, GGD Haaglanden, Huis van Beweging, Zorggroep Unicum en gemeente Pijnacker-Nootdorp een projectaanvraag bij ZonMw ingediend om GLI BeweegKuur te onderzoeken in combinatie met werk en uitval uit het GLI-programma. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zal gekeken worden naar inzet van mogelijke (digitale) ondersteuning om uitval te voorkomen en het succes van de GLI-BeweegKuur