Gecombineerde leefstijlinterventie voor jeugd (GLI-jeugd) in de regio

Geplaatst op:
GLI-jeugd Ketenaanpak Gezond gewicht
Kinderen die kampen met overgewicht hebben zowel op jonge leeftijd als later in hun leven een verhoogd risico op fysieke en mentale gezondheidsproblemen. 
  
De proeftuin GLI-interventie jeugd Your Coach Next Door, die is ontworpen en onderzocht door een samenwerking van de Universiteit Maastricht en het UMC, toonde aan dat meer dan 50% van de kinderen met obesitas zich in de voorfase bevindt van andere chronische ziekten. Bovendien zit 30% van de kinderen met overgewicht ook in de voorfase van andere chronische gezondheidsproblemen. 

Om dit aan te pakken, zijn zorgverzekeraars en gemeenten vanaf 1 januari 2024 verplicht om ketens in te richten voor kinderen met overgewicht en obesitas. Onderdeel van de 'ketenaanpak kinderen naar gezond gewicht' is de gecombineerde leefstijlinterventie voor jeugd. 
  
GLI-jeugd 
De GLI voor jeugd is een integrale aanpak waarbij de Centrale Zorgverlener (CZV) een sleutelrol speelt. De rol van CZV kan door professionals direct betrokken bij het kind worden uitgevoerd, denk hierbij aan een jeugdverpleegkundige of een pedagogisch medewerker.  

De CZV wordt opgeleid om gesprekken te voeren en gecoördineerde zorg te bieden. Deze interventie omvat advies en coaching over voeding, beweging en gedrag, op maat gemaakt voor elk kind. 
Op dit moment wordt door meerdere ketenpartners waaronder alle gemeenten, DSW, ZEL en jeugdgezondheidszorg hard gewerkt om alle randvoorwaarden voor de 'ketenaanpak kind naar gezonder gewicht' met daarin de GLI-jeugd te realiseren. Het streven is om dit in 2024 in elke gemeente in deze regio uit te voeren.   
  
Wij houden u via het ZorgBulletin op de hoogte. Wilt u meer informatie? Mail of bel naar asmallegange@zel.nl of tel: 06 20336292
- Antoinet Smallegange
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws