Ondersteuning zorgverleners

GLI BeweegKuur


Patiënten vragen soms hulp bij het afvallen en/of het veranderen van hun leefstijl. De huisarts heeft dan meerdere verwijsmogelijkheden. Afhankelijk van de vraag van de patiënt kan een patiënt verwezen worden naar een diëtiste, fysiotherapeut of welzijn/beweegcoach. Er kan ook worden verwezen naar een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

 

Wat is een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)?

Een GLI is een bewezen effectief, erkende interventie waarin de combinatie van bewegen, voeding en gedragsverandering centraal staat. In onze regio wordt de twee jaar durende interventie BeweegKuur georganiseerd. BeweegKuur is één van de bestaande GLI varianten.

 

Voor wie is GLI bedoeld?

Volwassenen met ten minste een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico (NHG richtlijn obesitas en Zorgstandaard Obesitas) kunnen verwezen worden naar GLI BeweegKuur. Voorwaarden voor verwijzing naar GLI BeweegKuur:

 • De patiënt is boven de 18 jaar en voldoet aan één van de landelijk opgestelde inclusiecriteria:
  • BMI tussen 25 en 30 kg/m² icm een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen);
  • BMI tussen 25 en 30 kg/m², met een normale buikomvang, icm comorbiditeit*;
  • BMI vanaf 30 kg/m² ongeacht buikomvang, ongeacht comorbiditeit*;
   *hypertensie, dyslipidemie, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, artrose, slaapapneu
 • De patiënt heeft voldoende motivatie om voor twee jaar aan GLI BeweegKuur deel te nemen.
 • De patiënt heeft bij voorkeur al andere opties geprobeerd om de leefstijl te veranderen en hier niet het gewenste resultaat behaald.

 

BeweegKuur

De huisarts (of praktijkondersteuner) verwijst de patiënt naar het GLI BeweegKuur team, bestaande uit een diëtist, fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Zij bieden gezamenlijk het tweejarige programma van de BeweegKuur aan. Na verwijzing heeft de patiënt eerst een intake bij de leefstijlcoach. De huisarts ontvangt na de intake bericht van de leefstijlcoach of de patiënt daadwerkelijk gaat starten met BeweegKuur.

Binnen de twee jaar van het programma werkt de patiënt in groepsverband aan een gezondere levensstijl en wordt hierbij bovendien individueel begeleid door de leefstijlcoach. Het programma richt zich op een combinatie van psyche, voeding en beweging. Bekijk hier het programma.

Lees hier welk(e) BeweegKuur team in uw regio actief is en hoe er kan worden verwezen.

 

Vergoeding

Deelname aan de BeweegKuur wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Er is geen eigen risico. Patiënten verzekerd bij DSW, Zilveren Kruis en Menzis kunnen vanaf heden terecht. Patiënten die elders zijn verzekerd kunnen met hun eigen verzekeraar contact opnemen voor de mogelijkheden.

 

Contact

Wilt u meer weten over de GLI BeweegKuur? Neem dan contact op met Marianne Pruijssers, projectleider: mpruijssers@zel.nl / 0174 615068.