ZEL: COPD Basis Caspir module 2

De caspir scholing wordt door ons ingekocht bij de CAHAG, zij zijn verantwoordelijk voor de digitale leeromgeving en het verwerken van de accreditatie en verstrekken van het certificaat.
U dient BEIDE data te volgen maandag 25 november én dinsdag 11 februari 2025
Module 2 vindt plaats op maandag 25 november 2024
Locatie -tijd : ZEL Naaldwijk. Vanaf 17.30 uur inloop met buffet. Start scholing  18.00 uur tot ongeveer 21.30 uur.
Docenten: Robin van der Putten - Kaderhuisarts Astma en COPD en Petra Langerak longfunctieanalist werkzaam in het Franciscus Gasthuis & Vlietland
Voor het stagebezoek (zie module 3) Hebben wij afspraken gemaakt met het Reinier de Graaf Gasthuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis. U dient hiervoor zelf een afspraak te maken, na de eerste bijeenkomst. Hoe een afspraak te maken hoort u op de eerste lesavond. Belangrijk is dat dit stagebezoek heeft plaatsgevonden voor de start van module 5.
Module 4 Dient voor 20 januari te zijn ingeleverd. 
Module 5 staat gepland op dinsdag 11 februari 2025 aanmelden is niet nodig indien u zich aanmeld voor 25 november staat u automatisch op de lijst voor 11 februari 2025.
Locatie -tijd : ZEL Naaldwijk. Vanaf 17.30 uur inloop met buffet. Start scholing  18.00 uur tot ongeveer 21.30 uur.
Docenten: Robin van der Putten - Kaderhuisarts Astma en COPD, Petra Langerak longfunctieanalist werkzaam in het Franciscus Gasthuis & Vlietland en Fatima el Ghani Longarts werkzaam in het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Belangrijk is dat u beide avonden komt.
Er zijn al veel mensen door ons geschoold, de kans is groot dat de poh wel geschoold is maar de ha nog niet (of andersom) Daar het een duo scholing is (ha samen met poh) kan het zijn dat indien u alleen komt u gekoppeld wordt aan iemand van de andere beroepsgroep. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen deze scholing voor de tweede keer moeten volgen.

Kosten:
Gezien de hoge kosten om deze scholing te organiseren mede door de inkoopkosten van de CAHAG moeten wij voor deze scholing een bijdrage vragen. Voor leden HC WSD of indien uw werkgever u als praktijkondersteuner heeft aangemeld om te mogen scholen op het abonnement € 450,-  voor niet leden zijn de cursuskosten €750,-
Bij aanmelden komt u direct in de betaalomgeving.
Informatie vanuit de CAHAG:
Inhoud
Digitale leeromgeving deelnemers
Minimaal 2 weken voor aanvang Module 2 ontvangt u een e-mail met daarin de inloggegevens voor de digitale leeromgeving van CAHAG. In deze omgeving staat het volledig gedigitaliseerde lesmateriaal van Module 1 tot en met Module 5 van de CASPIR cursus voor u klaar.

Tijdsduur CASPIR cursus
Module 1 en 4 kunt u thuis of in de praktijk volgen/maken. Module 2 en 5 zijn bijeenkomsten en de derde module is een bezoek aan een longfunctielaboratorium.
Module 1 / E-learning
• Module 1 is een e-learning van 1 uur, die thuis achter de laptop of tablet gemaakt kan worden. Deze e-learning gaat over de basisbeginselen van het uitvoeren en beoordelen van spirometrie in de huisartsenpraktijk. U volgt deze e-learning in de digitale leeromgeving van CAHAG. 
Module 2 / Bijeenkomst op locatie
• informatie over: longfysiologie, uitvoering spirometrie volgens ATS/ERS richtlijn (2005), inhoud NHG praktijkwijzer (2008) over spirometrie, organisatie spirometrie, keuze apparaat, onderhoud en kwaliteitscontroles
• start interpretatie
Duur: 3 uur
Module 3 / Bezoek longfunctielaboratorium
• de uitvoerder (en evt. beoordelaar) kijken samen mee bij 5 longfunctietests bij regulier ingeplande patiënten in een longfunctielaboratorium in regio;
• 3 verschillen / overeenkomsten te noteren in uitvoering spirometrie;
• 3 tests samen interpreteren
Duur: 2 uur
Module 4 / Portfolio maken en indienen
• maken portfolio
Duur: eigen tijdsinvestering circa 3-5 uur
Module 5 / Bijeenkomst op locatie
• bespreken inhoud portfolio van deelnemer
• casusbespreking
• praktijkexamen
• eindtoets
Duur: 3 uur
Leerdoelen
Bekijk de leerdoelen van de BASIS CASPIR Module 1-5

Accreditatie
CASPIR BASISCURSUS
• Module 1 (e-learning): 1 punt
• Module 2 (bijeenkomst op locatie): 3 punten
• Module 3 (klinische les op locatie van longfunctielaboratorium): 2 punten
• Module 4 (portfolio): 1 punt
• Module 5 (bijeenkomst op locatie): 3 punten
N.B. Huisartsen ontvangen volgens de criteria van de Accreditatie Beoordelingscommissie Cluster 1 géén accreditatiepunten voor module 3 en module 4.
De accreditatie geldt voor huisartsen (KNMG - niet voor modules 3 en 4), verpleegkundig specialisten (VSR), praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen (NVvPO en V&VN) en voor doktersassistenten (KABIZ). Het toekennen van accreditatiepunten vindt plaats per module. Het CASPIR certificaat wordt alleen uitgereikt als de deelnemer module 1 tot en met 5 heeft gevolgd. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het inhalen van modules. 

CASPIR certificaat
Na het afronden van het totale traject (Module 1 tot en met Module 5) ontvangt u het certificaat van de organisator en worden de accreditatiepunten toegevoegd.

Docenten
Kaderhuisarts astma/COPD samen met longarts en longfunctieanalist uit de regio.
x