Praktische informatie

Klachtenregeling huisartsenzorg


Klachtenwet Wkkgz

Per 1 januari 2017 is de klachtenwet Wkkgz ingegaan. Dit betekent dat de ZEL Klachtenregeling WSD niet meer bestaat. Hiervoor in de plaats is een getrapt systeem van klachtbehandeling gekomen. Voor de huisartsen heeft de LHV een landelijke geschilleninstantie opgezet via Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg om eenvoudig aan alle wettelijke verplichting te kunnen voldoen.

 

Wat betekent dit voor u als huisarts?

Volgens de klachtenwet Wkkgz dient u vanaf 1 januari 2017 onder meer aan de volgende verplichtingen te voldoen:

  1. Aangesloten zijn bij een geschilleninstantie
    U kunt zich direct aanmelden via de website van SKGE
  2. Werken met een klachtenfunctionaris
    U kunt dit in combinatie met het abonnement op geschilleninstantie regelen
  3. Een klachtenregeling hebben
    U kunt hiervoor het model van de LHV gebruiken

 

Ook voor waarnemers

Als waarnemer bent u zelfstandig zorgverlener en dient u ook aangesloten te zijn bij de geschilleninstantie. Zodat eventuele claims niet ten laste komen van de praktijk waar u werkt. Huisartsen in dienstverband hoeven zich niet aan te sluiten.

 

Over de geschilleninstantie

De landelijke geschilleninstantie komt in beeld als u er zelf niet uitkomt met de patiënt tijdens een gesprek of bemiddeling door de klachtenfunctionaris. De naam daarvan is Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE). De SKGE is er voor alle huisartsen, huisartsenposten, zorggroepen, gezondheidscentra en openbare apotheken.

Met ingang van 2017 handelt de SKGE de klachten en geschillen af in onder meer de huisartsenzorg. Ook kunt u bij de SKGE een onafhankelijk klachtenfunctionaris inhuren. Alles over de nieuwe klachtenwet vindt u op de website van LHV. Aanmelden bij SKGE kan hier.

 

Jaarverslag 2016 – Klachtencommissie Huisartsenzorg WSD

Hieronder kunt u de pdf van het jaarverslag 2016 van de klachtencommissie Huisartsenzorg WSD inclusief bijlagen downloaden. Aangezien de commissie per 1 januari 2017 is opgeheven is dit het laatste jaarverslag.

Jaarverslag 2016 – Klachtencommissie Huisartsenzorg WSD – hoofddocument

Jaarverslag 2016 – Klachtencommissie Huisartsenzorg WSD – bijlagenRoute

Contact

Adres:
Stokdijkkade 21a,
2671GX Naaldwijk

Tel: 0174-210 440
WhatsApp: 06-12829389

Email: secretariaat@zel.nl