Eendaagse '24: Reserve Dagscholing GEOPEND
Eendaagse 2024
Met dank aan het WDH -ZEL team kunnen we u ook dit jaar weer een interessant en gevarieerd programma aanbieden.
De volgende onderwerpen kunt u verwachten:
Uit de evaluatie van de Eendaagse van 2023 (Sekse-en gendersensitieve huisartsgeneeskunde, feiten en misverstanden) bleek dat er een behoefte is aan informatie over Transgenderzorg. Dit is dan ook een van de onderwerpen van de Eendaagse 2024: Transgenderzorg in de huisartsen praktijk. Tevens zal de docent u meenemen in de seksualiteit bij de vrouw waarin ook de anatomie wordt behandeld.
In deel twee wordt u meegenomen in de wereld van de kinderorthopedie.
Transgenderzorg bij de huisarts:
De toenemende zichtbaarheid van genderincongruentie in de samenleving vraagt om aanpassing van kennis, attitude en vaardigheden van de huisarts. Omdat transpersonen verschillende zorgbehoeften hebben is zorg op maat op zijn plaats. De vraag naar mogelijkheden om van geslacht te veranderen, een transman met nog een baarmoeder in situ, om maar een paar zaken te noemen, die op het spreekuur voorbij kunnen komen. Bij de zorg aan transpersonen gelden de huisartsgeneeskundige principes: laagdrempelig en inclusief toegankelijk, empathische communicatie, het beantwoorden van de hulpvraag vanuit een biopsychosociaal perspectief, het bieden van eenvoudige interventies op basis van basale kennis en gezamenlijke besluitvorming, en zo nodig adequaat verwijzen (al zo vroeg mogelijk?).
Hierover zal Peter Leusink, huisarts en seksuoloog NVVS een interactieve voordracht houden.
Hoe zullen we het eens (be)noemen?
Er is niet eens een goed woord in het Nederlands voor de vulva. Toch is dit een orgaan met eigen anatomie (zeer diverse vormen bijvoorbeeld), eigen pathologie, en een eigen rol binnen de seksualiteit. Er is nogal eens een delay voordat de juiste behandeling wordt ingezet. Zowel de gene bij de vrouw zelf als mogelijk bij u als huisarts speelt hierin mee. Hoe gemakkelijk stelt u de vragen over iemands seksleven? Weet u hoe u als huisarts kan handelen bij vulvaire pijn en naar wie u kunt verwijzen?
Peter Leusink, naast huisarts ook seksuoloog NVVS, zal hierover met u in gesprek gaan.
Kinderorthopedie: van scheve rug tot manke gang, terecht verwijzen is van groot belang!
Groei en ontwikkeling van het bewegingsapparaat, wat is normaal en wanneer moeten we ingrijpen?
Leer meer over scoliose, heup-, enkel- en voetproblematiek en over het omgaan met pijn bij en door kinderen.
Dat kinderen geen kleine volwassenen zijn is duidelijk. Hoe groot de variatie van ‘normaal’ op orthopedisch gebied is, is vaak een verrassing. Niet alleen wat betreft vormvariaties, maar ook qua pathologie zijn er grote verschillen met de volwassen orthopedie. Deze nascholing gaat hier uitvoerig op in. De grenzen van fysiologie en pathologie worden besproken en er wordt ingezoomd op argumenten voor verwijzing naar de tweede lijn.
Docent Joost van Linge is orthopedisch chirurg, werkzaam als kinderorthopeed in het Juliana kinderziekenhuis en het Reinier de Graaf ziekenhuis.