Wat kunnen we in de zorg van de topsport leren?

Geplaatst op:
Team Inspiratie
Joyce Sombroek, nu huisarts, maar ooit keepster van het Nederlands Hockey-elftal heeft 117 interlands gespeeld en heeft met haar team zowel gouden als zilveren medailles gewonnen bij de Olympische Spelen. Verder is zij Wereld- en Europees kampioen geweest. Tijdens het KOH-congres Taakherschikking “doen waar je goed in bent” deelde zij een inspirerend verhaal over hoe je een winnend team kunt bouwen.

Een aantal punten uit haar verhaal ter inspiratie:
  1. Allereerst is het belangrijk om een gezamenlijke missie en visie te hebben. “Winning is about having the whole team on the same page”. Hier gaan we veelal aan voorbij, omdat het best ingewikkeld kan zijn om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Het is abstract en het staat ver weg van wat je elke dag doet of dat nu op hoog niveau hockeyen of het leveren van goede patiëntenzorg is. Echter, het is essentieel dit met elkaar duidelijk te hebben, zodat je weet waar jullie voor willen gaan en het kan dienen als leidraad bij dilemma’s of vraagstukken.
  2. Het is daarnaast belangrijk kleine en realistische doelen te stellen.
    Zo zorg je ervoor dat de lange termijn doelen concreter worden. Verder worden realistische subdoelen vaak binnen korte termijn behaald. Hierdoor kun je vaker de successen vieren. Het behoeft geen uitleg dat dit de teamspirit verbetert.
  3. Leer elkaar goed kennen!
    Je kent elkaar veelal goed op werkgebied, maar het is juist belangrijk ook op de hoogte te zijn van elkaars privéleven. Het is belangrijk dat hier in de dagelijkse praktijk ruimte voor is en niet alleen tijdens het jaarlijkse uitje. Als je elkaar beter kent, kun je minder positieve dingen vaak beter van elkaar verdragen en kun je elkaar ondersteunen als het even minder gaat.
  4. Benut elkaars kwaliteiten.
    Zo hoef je niet allemaal in hetzelfde goed te zijn. “Alleen ga je sneller en samen ga je verder”. Juist als je het druk hebt, heb je de neiging vooral zelf nog harder te werken, maar in die situatie win je meer door op dat moment juist te kijken naar hoe je het samen beter kunt doen. Vaak zorgt dat ervoor dat de drukte op de langere termijn afneemt.
  5. Leer om te gaan met tegenslagen en weet dat je fouten mag maken.
    Juist van tegenslagen kun je veel leren als je ze positief benadert. Wat kan een volgende keer beter? Hoe kunnen we het voorkomen?
  6. Zorg voor tijd om te reflecteren.
    Vaak blijven we hard doorwerken, maar het is heel belangrijk af en toe “pauze” in te lassen en jezelf af te vragen hoe het gaat met jezelf, met de praktijk, met de samenwerking binnen de praktijk en met externe partijen. Juist dan zie je waar kansen liggen voor verbetering. Dit kan zitten in het aanpassen van een werkproces of een protocol of het met elkaar doornemen van samenwerkafspraken. Zo wordt vaak op de langere termijn de werkdruk verlaagt.
Ik, Marije van Duijn, Adviseur Eerstelijns HRM van ZEL, ben benieuwd of dit artikel jullie stof tot nadenken geeft: Hoe zit het bij jullie in de praktijk? Welke van bovenstaande punten neem je ter bespreking mee in een volgend overleg?

En als jullie naar aanleiding van het artikel willen sparren, mail of bel dan gerust met Marije van Duijn. Altijd leuk om even mee te denken!
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws

x