Wat is er nodig om met meer energie te kunnen blijven werken?

Geplaatst op:
Energiek Werken Resultaten
Hoe blijf je met energie je werk doen en wat is daarvoor nodig? Om hier antwoord op te krijgen heeft ZEL met de medewerking van 10 huisartspraktijken een peiling gedaan. De medewerkers van deze praktijken hebben gedurende een aantal weken bij zaken die hen energie gaven of kostten een vragenlijst ingevuld. 
Daarnaast gaven zij aan het eind van de dag hun energieniveau een cijfer en gaven zij aan wat zij nodig hadden om aan het eind van de dag méér energie over te houden.  
 
De eerste resultaten uit deze peiling laten het volgende zien: 
  • Er worden in verhouding redelijk veel energie gevende taken benoemd.
  
  • Het contact met patiënten wordt als belangrijkste factor genoemd, zowel als iets dat energie kost als ook als energiegever.
  
  • Medewerkers van de deelnemende praktijken geven aan vooral behoefte te hebben aan: meer tijd om de taken af te krijgen, goed werkende digitale middelen, een betere verdeling van werk over de dag en zich gewaardeerd voelen en ertoe doen. 
 
Wat viel op bij de uitkomsten van individuele praktijken en de gesprekken met deze praktijken?  
  • De medewerkers van 1 praktijk gaven aan vooral behoefte te hebben aan meer uitdaging en groeimogelijkheden. De praktijkhouders herkennen dit geluid en beseffen de urgentie ervan. Zij gaan dit bespreekbaar maken en gaan kijken hoe de medewerkers kunnen doorgroeien binnen de praktijk. 
  • Door het drukken op de knop werden de medewerkers van een andere praktijk zich bewuster van welke taken energie kosten en geven. Dit is in jaargesprekken al aan de orde geweest en men is gaan kijken naar een (andere) verdeling van taken.
  • Bij één praktijk leken zaken op het gebied van werkprocessen vooral de energievreters te zijn. De werkomstandigheden (zoals werkplek) geven juist energie. De praktijk gaat de werkprocessen bespreken en gezamenlijk bekijken of er verbetermogelijkheden zijn.
  • In meerdere praktijken scoorde het item "meer gewaardeerd voelen en ertoe doen" hoog. Ons advies is om gezamenlijk te bespreken wat de collega’s nodig hebben om zich meer gewaardeerd te voelen (extra complimenten? Een aardigheidje? Meer tijd voor taken waarin iemand goed is?) 
In het algemeen geven praktijken aan dat zij met de uitkomsten van de peiling in gesprek gaan met het team in een werkbespreking.  

- Natasja van den Ende en Marije van Duijn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws