Samenwerking Welzijn op Recept

Geplaatst op:
Ongeveer de helft van de mensen die naar de huisarts gaat, komt met psychosociale problemen. Deze problemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld stress, somberheid of lichamelijke klachten. Voor deze klachten is vaak geen medische of psychologische zorg noodzakelijk. Welzijn op Recept biedt dan uitkomst. Sharon Schouten, welzijnscoach vertelt over haar ervaringen als welzijnscoach en over de samenwerking met de huisartspraktijken.

“Ik ben werkzaam als welzijnsadviseur in bij Seniorenwelzijn in Schiedam. Via huisartsenpraktijken en andere verwijzers uit het sociaal domein krijg ik aanmeldingen binnen van mensen die te maken hebben met psychosociale en psychosomatische klachten. Deze mensen hebben vaak dingen meegemaakt waardoor het leven wat moeilijker voor hen is geworden. Dit kan bijvoorbeeld eenzaamheid zijn na het verlies van een partner, of de zoektocht naar zingeving nadat iemand met pensioen is gegaan. Als welzijnscoach ga ik bij de mensen langs om samen met hen op zoek te gaan naar iets wat hun weer perspectief geeft. Dit kan bijvoorbeeld het uitproberen van een nieuwe sport zijn of het doen van vrijwilligerswerk. 
Het komt ook voor dat er meerdere hulpvragen zijn en een nauwe samenwerking met het wijkteam nodig is.”

Hoe kunt u welzijn op recept inzetten? Voorbeelden uit de praktijk
Sharon werkt samen met diverse huisartspraktijken en in iedere praktijk gaat het net weer anders: "Dat maakt het ook zo leuk."

"Huisartsenpraktijk Damzicht heeft een nauwe samenwerking met zorg en welzijn. Deze samenwerking wordt regelmatig geëvalueerd tijdens casusbesprekingen en maandelijkse proces overleggen bij het Sociaal Plein: een samenwerkingsverband met het wijkteam, Voorlichters Gezondheid, Welzijn op Recept en de praktijk zelf. Zo houden we de lijnen kort en blijven we bij elkaar in beeld. Ook worden succesverhalen met elkaar gedeeld."

"Bij huisartsenpraktijk aan de Schie kom ik regelmatig langs voor een kopje koffie, ik neem dan informatie mee over nieuwe activiteiten die georganiseerd worden en bespreek de stand van de aanmeldingen die gedaan zijn. Je merkt dat zo’n bezoek effect heeft, omdat er daarna bijna altijd weer meer aanmeldingen binnenkomen. Het helpt echt om je gezicht te laten zien."

"Bij huisartsenpraktijk Meyra merk ik dat er enthousiast wordt gereageerd op de mogelijkheden die er zijn binnen welzijn. Zo heb ik laatst een mevrouw naar een visiteclub kunnen doorverwijzen.”

Elders op onze website vindt u meer informatie over welzijn op recept. Voor vragen kunt u contact opnemen met Antoinet Smallegange

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws