Positieve ervaringen uit de regio met opleiden zij-instromers doktersassistenten

Geplaatst op:
Doktersassistent Zij-instromen Leerwerkplek
Dit jaar kunnen huisartsen voor de 3e keer op rij deelnemen aan het regionaal traject om zij-instromers op te leiden tot doktersassistent. Doel is om met elkaar te zorgen voor voldoende doktersassistenten in de praktijken in onze regio. In de afgelopen 2 jaar hebben de huisartsen, praktijkmedewerkers, zij-instromers en ZEL veel ervaring opgedaan. Want wat betekent het opleiden van een zij-instromer voor de huisartsenpraktijk en wat brengt het? Hoe ervaren de huisarts en de zij-instromer het traject? Wij vroegen Robin van der Putten, huisarts in Maasland en Lonneke Voorend, doktersassistent in opleiding naar hun ervaringen met het zij-instroomtraject.  

 

Robin hoorde hoe lastig het voor sommige praktijken is om aan personeel te komen. “Wij hadden in eerste instantie niemand nodig, maar we wilden wel iemand opleiden tot doktersassistente om ons steentje bij te dragen aan het zorgen voor voldoende doktersassistenten in de regio. Dat is een goede beslissing geweest want onze ervaring is zeer positief. Het eerste gesprek dat wij met Lonneke hadden, verliep prima, er was direct een klik en we hadden dan ook geen enkele twijfel om haar aan te nemen. Dat pakte goed uit, want zij past goed in het team.”  
Lonneke is blij dat de samenwerking met de huisartsen en het team goed loopt. “Het contact met de huisartsen is laagdrempelig en dat is fijn. Je kunt met elke vraag bij hen binnenstappen en niets is te gek. Ze nemen de tijd om je de dingen die onduidelijk zijn uit te leggen. Ik wilde deze opleiding gaan volgen omdat ik graag zorg. Tijdens mijn opleiding tot verzorgende wist ik al dat ik na die opleiding te hebben afgerond de opleiding tot doktersassistente wilde gaan volgen. Ik heb geen moment spijt van mijn keus om de opleiding te starten.” 

Lonneke zit al in haar tweede jaar. “Het eerste leerjaar was erg leerzaam maar zwaar. Ik vond vooral de eerste 6 weken naar school gaan intensief, omdat je toch weer opnieuw moet leren studeren. Het tweede jaar vind ik tot dusver pittig, want er komt veel bij kijken, zoals je examens en alles wat je hebt af te ronden in het laatste jaar.” De overgang van het eerste naar het tweede jaar ging wat Robin betreft naadloos. "Lonneke kan al heel zelfstandig werken. We moeten goed opletten dat we haar niet als volwaardig assistente inzetten en ook de opleiding blijven waarborgen. Ook is zij heel leerbaar. Het contact met patiënten gaat haar goed en natuurlijk af en dat maakt dat ze zich makkelijk heeft aangepast aan de werkzaamheden in de praktijk.”  

“Het is allemaal zo soepel verlopen dat ik niet zou weten wat we anders hadden kunnen doen”, aldus Robin: “Ik zou collega's die nog twijfelen onze ervaring willen meegeven: Het is een goede mogelijkheid om te kijken of de zij-instromer goed past bij het team en de praktijk. Wij hadden in eerste instantie geen plek voor haar na de studie, maar inmiddels zijn er bij ons veranderingen geweest en blijft ze bij ons werken. Ik kan mij wel voorstellen dat veel afhangt van de persoon die je aanneemt. Maar ik hoor van veel collega’s dat de zij-instromers erg gemotiveerd zijn. En dat was bij ons ook het geval.”  
 
Ook Lonneke is positief. “Het werken in de huisartsenpraktijk heeft mijn verwachtingen overtroffen, zo leuk en afwisselend had ik het van tevoren niet kunnen bedenken. Het leukste aan het werken in de praktijk is de afwisseling en de flexibiliteit in het werk. Geen dag is hetzelfde en zelfs op 1 dag is er veel afwisseling. Ik heb het hier ongelofelijk naar mijn zin en zie mijn toekomst rooskleurig tegemoet in de praktijk waar ik werk. Ik hoop hier nog een lange tijd en met heel veel plezier te mogen werken.” 

Heeft u interesse?   
Heeft u interesse om een zij-instromer met basiskennis van 4 weken onderwijs aan te nemen op een leerwerkplek in uw praktijk? Lees dan dit artikel voor meer informatie en meld u dan zo snel mogelijk aan via: svdet@zel.nl
- Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws