Neuroloog Franka Claes over het zorgpad lage rugklachten en Meekijkconsult Fysiotherapie

Geplaatst op:
zorgpad rugklachten fysiotherapie meekijkconsult neuroloog
De huisarts maakt bij het beoordelen van lage rugklachten van patiënten soms gebruik van de expertise van de neuroloog. Hierbij blijkt dat een groot percentage verwezen patiënten aspecifieke lage rugklachten heeft. Dit is volgens de NHG standaard géén indicatie voor specialistische 2e lijns zorg. Franka Claes, neuroloog in het Franciscus Gasthuis & Vlietland herkent dit: “Mijn ervaring is dat een deel van de patiënten dat verwezen wordt naar onze polikliniek, vaak geen tweedelijns zorg nodig heeft. Bovendien is bij het merendeel van de patiënten met lage rugpijn geen sprake van een onderliggende specifieke neurologische ziekte maar gaat het om aspecifieke lage rugpijn. Ze worden vaak toch verwezen door de huisarts, op verzoek van de patiënt of ter geruststelling om bijvoorbeeld een lage rughernia uit te sluiten. Gezien de lange wachttijden op onze polikliniek was er noodzaak om deze zorg efficiënter in te richten. Verder was het vaak lastig om goed zicht te krijgen op welke fysiotherapeutische behandeling patiënten al hebben ondergaan en ontbreekt het huisartsen vaak aan tijd om goede uitleg te geven en de patiënten goed te begeleiden.”  

  
 
Doel zorgpad lage rugklachten 
“Via het zorgpad kunnen we patiënten de juiste zorg op de juiste plaats bieden, namelijk in de eerstelijn, met goede fysiotherapeutische behandeling door daarvoor opgeleide fysiotherapeuten en zo nodig andere paramedici, zoals een diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog, of life style coach. Vaak blijken er namelijk meer factoren mee te spelen bij deze groep patiënten. Het zorgpad met daarin het Meekijkconsult Fysiotherapie, biedt huisartsen ondersteuning om deze patiëntengroep ook binnen de eerste lijn in de goede richting te helpen. Rugklachten komen ontzettend veel voor en zorgen voor veel uitval op bijvoorbeeld werk dus het is belangrijk dat we hen structureel goed behandelen. Bovendien voorkomen we zo dat patiënten het gevoel hebben van het kastje (de medisch specialist) naar de muur (de fysiotherapeut) gestuurd te worden.”   

Wat levert de pilot van het zorgpad op?   

“We zijn eind januari in de regio van ZEL gestart met een pilot en vanaf maart ook in de regio Rijnmond. Ik denk dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken of echte resultaten te zien. Maar ik heb de indruk dat er wel minder verwijzingen lage rugpijn naar onze poli voorkomen. Ik hoop dat we hiermee de huisartsen ondersteunen en patiënten in de goede richting helpen en ook dat we als zorgverleners meer het belang gaan zien dat factoren als een ongezonde leefstijl of bijvoorbeeld angst om te bewegen ook een rol spelen bij (chronische) rugklachten.”  
 
Samenwerking met de huisartsen 
“Goede uitleg aan patiënten kost tijd en die heeft de huisarts vaak niet en het is meestal niet nodig om deze patiënten hiervoor naar de tweede lijn te sturen. Door de eerstelijns zorg op dit punt te versterken boeken we zeker winst. We zullen in de loop van het jaar meer resultaten verzamelen, zowel kwalitatief als kwantitatief. 
Wat betreft de samenwerking met de huisartsen heb ik over het algemeen een heel prettige samenwerking met huisartsen uit de regio. Maar soms kan er frustratie zijn aan beide zijden als bepaalde patiënten verwezen worden of weer terug verwezen worden naar de huisarts waarbij de patiënt nog steeds klachten heeft. Ik hoop dat we elkaar met deze pilot hier beter in weten te vinden.” 
 
“Huisartsen hebben positief gereageerd op de pilot. We hebben het Meekijkconsult Fysiotherapie zo ingericht dat de verwijzing simpel en laagdrempelig is voor de huisartsen. Verwijzing kan rechtstreeks via ZorgDomein. Daar zien ze met 1 klik de deelnemende fysiotherapeuten. Via een paar klikken kunnen ze ook een webinar bekijken en vinden zij extra informatie op de ZEL website en de website van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.” 
 
Meekijkconsult Fysiotherapie 
“We hebben met de projectgroep lang nagedacht over de juiste vorm van het Meekijkconsult Fysiotherapie en uiteindelijk denk ik dat we een goede vorm gevonden hebben. Ook het feit dat alleen ervaren fysiotherapeuten die volgens een bepaalde manier werken, kunnen deelnemen, is volgens mij een heel goede zet.” 
 
Het proces ziet er als volgt uit:  
  • Bij de verwijzing voor het Meekijkconsult Fysiotherapie wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Start Back Screening Tool: een gevalideerde vragenlijst waarbij op basis van de score een indruk verkregen wordt over de kans op het ontwikkelen van persisterende lage rugpijn. 
  • Vervolgens wordt de patiënt gezien voor een eenmalig consult door de fysiotherapeut, waarbij een uitgebreide intake plaatsvindt en een inventarisatie van leefstijlfactoren, psychosomatische factoren etc.  
  • De bevindingen worden via een uniform, gestructureerd format teruggekoppeld aan de huisarts, voorzien van een behandelvoorstel.  
Bevindingen Meekijkconsult Fysiotherapie  
“Het duurde even voordat we met zijn allen op 1 lijn zaten, iedereen heeft toch zijn eigen invalshoek; maar vanaf het begin was ons gezamenlijke doel duidelijk, namelijk de zorg in de eerste lijn voor deze groep patiënten verbeteren en onnodige verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen. Nu is het belangrijk dat alle huisartsen bekend zijn met het zorgpad en de meekijkconsultatie. Hiervoor hebben we onder andere webinars opgenomen. Deze zijn op de ZEL website en de website van het Franciscus Gasthuis & Vlietland beschikbaar met extra achtergrondinformatie, zowel vanuit de neurologie, als vanuit de fysiotherapie. 
 
Ik denk dat huisartsen hun patiënten met aspecifieke rugklachten via het zorgpad en het meekijkconsult goed kunnen ondersteunen, zodat ze ook echt verder kunnen komen en er daadwerkelijk op lange termijn iets verandert voor de patiënt. Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om patiënten alsnog, na het Meekijkconsult Fysiotherapie, naar de polikliniek neurologie te verwijzen. Wij blijven die zorg zeker aanbieden en zullen verwijzingen niet ongefundeerd annuleren.  
 
Mijn hoop is dat als huisartsen en ook patiënten positieve ervaringen hebben, huisartsen steeds vaker van het Meekijkconsult Fysiotherapie gebruik zullen maken en dat we hiermee betere zorg op de juiste plaats bieden voor deze patiënten.” 
 
Meer informatie over het zorgpad lage rugklachten vindt u op de ZEL website.  
- Robin Lok
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws