Mijn eerste stappen als praktijkhouder waren pittig maar ik zou het zo weer doen

Geplaatst op:
Praktijkstart praktijkhouder praktijkvoering
Annemieke Stokvis is sinds oktober 2023 praktijkhouder bij Huisartsenpraktijk Hus en Stokvis, voorheen Hus en van 't Lindenhout, in de zuidoostelijke binnenstad van Delft. Wat zijn haar ervaringen in de aanloop naar het praktijkhouderschap en in de eerste periode als praktijkhouder? Voordat Annemieke antwoord geeft op deze vragen, stelt zij zich eerst even voor: ”Ik ben 40 jaar, geboren en getogen in Delft en heb 3 kinderen. Eind 2014 ben ik afgestudeerd als huisarts aan het Erasmus MC. Daarvoor ben ik in 2010 gepromoveerd bij de afdeling plastische chirurgie op de behandeling van pijnlijke zenuwletsels in de bovenste extremiteit. In 2014 ben ik eerst een halfjaar met het gezin naar Australië geweest voor het werk van mijn man; hij is hoogleraar quantumnanoscience aan de TU Delft en heeft een half jaar onderzoek gedaan aan de The University of New South Wales.  
Na terugkomst heb ik anderhalf jaar als HIDHA gewerkt bij praktijk Delfthof van Han Hofstee. Daarna ben ik overgestapt naar de praktijk van Hein Schreuder en Maaike van Bentveld, en heb op meerdere plekken in Delft en omstreken waargenomen, onder andere bij Patrick van Puffelen en Marius Hartel.  

Toen er in 2018 een plekje beschikbaar kwam bij de praktijk van mijn eerstejaars opleider Roland Hus, twijfelde ik geen moment en ben ik daar gaan werken. Eerst alleen de vrijdagen, en stukje bij beetje ben ik steeds meer in de rol gegroeid van vaste waarnemer voor 2,5 dag per week. Ik voelde me steeds meer onderdeel van het team, en niet meer alleen een vaste waarnemer. Toen Johanna van 't Lindenhout haar pensioen aankondigde en mij vroeg als opvolger, om met Roland Hus een nieuwe duo maatschap te vormen, was er bij mij geen twijfel. Dit was hoe het 'hoorde' te zijn.” 
 
De weg naar praktijkhouderschap 
Het is duidelijk dat Annemieke bewust en vol enthousiasme heeft gekozen voor het praktijkhouderschap. "Eigenlijk heb ik dat altijd al gewild. Mijn huisarts was vroeger dokter Breugem in Delft en ik heb altijd naar hem opgekeken. Ik wilde ook zo worden, alleen dan zonder baard :). In latere jaren zag ik zeker ook de voordelen van het werken als HIDHA of vaste waarnemer. Toch was er voor mij een aantal redenen dat ik praktijkhouder wilde worden: de continuïteit van zorg voor de patiënt en het feit dat ik het fijn vind om een bekend gezicht en vast aanspreekpunt te zijn voor de patiënt en diens familie. Ik denk dat dit de kwaliteit van zorg uiteindelijk ten goede komt. Daarnaast vind ik het belangrijk om zelf inspraak te hebben in de praktijkvoering. Immers, de manier waarop je de zorg inricht bijvoorbeeld m.b.t. de bereikbaarheid, kwaliteit en continuïteit heeft invloed op de patiëntenzorg. Ik vind het fijn dat die beslissingen worden gemaakt door professionals met hart voor de zaak."  
 
De ervaringen als startende praktijkhouder 
In de praktijk blijkt dat de start als praktijkhouder een roerige tijd is. Annemieke vertelt hoe zij dit heeft ervaren: “De start voelde voor mij een beetje als een rollercoaster, maar wel één waarin ik goed vastzat gelukkig. Dat kwam met name door de steun en begeleiding van collega Roland, Francis de manager en de rest van het team. Ik kwam mezelf wel tegen omdat ik alles meteen perfect wilde doen. Mijn les is wel dat niet alles in 1 keer perfect hoeft te zijn en dat ik om hulp mag vragen. Dingen kosten nu eenmaal tijd en gelukkig heb ik die tijd ook gekregen. Bij de start is er zo ontzettend veel te regelen, te leren en te doen. Gelukkig hebben Roland en onze praktijkmanager Francis me daar enorm in geholpen. Nog steeds weet ik lang niet alles, maar ik doe mijn best en de zaken lopen goed.  
Mijn advies voor aankomend praktijkhouders is dan ook om niet alles tegelijk te willen doen en om hulp te durven vragen. Ga stap voor stap richting de ideale praktijk, voor jezelf en de patiënt.” De leergang aankomend praktijkhouderschap kan hierbij helpen, zo weet ook Annemieke: “Ik heb in aanloop naar de overname de leergang Praktijkhouderschap van de ZEL gevolgd. In 5 leerzame en gezellige avonden krijg je wat meer diepgang in het overnemen of starten van een praktijk en leer je tegelijkertijd gelijkgestemde (jonge) collega's kennen. Door het contact met deze jonge collega's leer je ook heel veel van elkaar.” 
  
Praktijkhouderschap de meerwaarde en uitdagingen 
Zoals in ieder vak kent het praktijkhouderschap zijn uitdagingen en pluspunten, Annemieke vertelt: “Ik word enorm blij van de samenwerking met het team: we hebben een aantal ervaren verpleegkundigen en jonge gemotiveerde assistentes in dienst waarmee we er elke dag iets moois van proberen te maken voor de patiënten en onszelf. Er heerst een ontzettend goede sfeer en dat is ongelofelijk belangrijk. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, ik vind de combinatie met het moederschap soms echt wel lastig. Als 'working mom' kun je soms het gevoel hebben dat je op alle fronten 100% wil geven, maar dat dat niet gaat. Ik doe zelf 3 dagen spreekuur, 1 ochtend administratie en besteed de rest van mijn tijd aan mijn gezin, familie en vrienden. Het was een pittig eerste halfjaar, maar ik denk dat ik nu de balans wel gevonden heb.” 

Zou je de beslissing weer nemen?  
Annemieke aarzelt niet over haar antwoord: “Ja, het is pas kort, maar ik ben heel blij dat ik de sprong heb durven wagen. Ik snap dat de verantwoordelijkheden van een eigen praktijk veel jonge collega's tegenstaat, maar je kunt het praktijkhouderschap uiteindelijk zo inrichten als je zelf wil. Bijvoorbeeld 3 dagen werken, 8 weken vakantie door de inzet van flexibele vaste waarnemers: alles kan, als je er goed van tevoren over nadenkt. Het is echt een heel prettig gevoel om onderdeel te zijn van een vast team dat zich voor de lange termijn enorm inzet voor haar patiënten. Het biedt rust en stabiliteit voor alle betrokkenen en als praktijkhouder kun je hierin echt het verschil maken!” 

Wil je meer weten over de leergang aankomend praktijkhouderschap? Neem dan contact op met Marije van Duijn, via: mvduijn@zel.nl.
- Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws