Inspirerend voorbeeld uit Vlaardingen - Digitalisering in Huisartsenpraktijk

Geplaatst op:
Digitalisering GPGZ-module Leefstijl
“We werken allemaal steeds digitaler. Als zorgverleners is het belangrijk om hierin mee te gaan en onze patiënten te motiveren om gebruik te maken van de mogelijkheden die dit biedt.” Petri Lotgering is praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk De Heemtuin in Vlaardingen. Zij deelt haar ervaringen met het inzetten van digitale tools, zoals voedingsapps en stappentellers, in het kader van de GPGZ-module 2024 van ZEL. “Vanuit de GPGZ-module 2024 van ZEL wilden we graag iets praktisch oppakken waar we direct mee aan de slag konden. We worden hierin een jaar lang op diverse manieren ondersteund door ZEL."  

Ervaringen in de praktijk 
“Voedingsapps en stappentellers zijn eenvoudig te introduceren omdat de meeste patiënten al een smartphone hebben. Tijdens consulten komt leefstijl vaak ter sprake, wat een goede aanleiding is om patiënten te wijzen op deze hulpmiddelen,” legt Petri uit. Vooral de voedingsapps, waarmee patiënten producten in de supermarkt kunnen scannen, blijken een eyeopener. “Mensen zijn vaak verbaasd over de voedingswaarden van producten en kiezen vervolgens bewuster.”  

De ervaring van Petri is verder dat gemotiveerde patiënten positief reageren: “Als mensen eenmaal aan de slag gaan, is dat vaak een goede ingang om direct door te pakken en te kijken of ze nog meer met hun smartphone kunnen doen. Niet iedereen kent alle mogelijkheden, zo bleek bijvoorbeeld niet iedereen te weten dat er een stappenteller op je telefoon zit. Je biedt patiënten iets praktisch en laat ze zelf kiezen welke app bij hen past. Dat leidt vaak tot verbeterde meetwaardes en een betere gezondheidsbeleving."  

Knel- en leerpunten 
Hoewel de resultaten positief zijn, blijven er uitdagingen. Het gebruik van sommige apps, zoals de eetmeter, kan tijdrovend zijn, waardoor patiënten afhaken. “De stappenteller is makkelijker in gebruik, maar ook hier is het voor sommigen lastig om het vol te houden,” aldus Petri. “Als zorgverlener is het daarom belangrijk om het gesprek met patiënten levend te houden en hen te blijven motiveren.”  

Samenwerking binnen het team 
Een belangrijke factor in het succes van dit project is de samenwerking binnen het team van De Heemtuin. “We doen dit samen met de huisartsen en assistentes, delen ervaringen en leren van elkaar. Het is leuk om dit samen te doen,” vertelt Petri enthousiast.  

Advies aan andere zorgverleners 
Petri moedigt andere zorgverleners aan om vooral aan de slag te gaan met digitalisering. "Begin dan gewoon, ongeacht het resultaat. Zelfs kleine stappen kunnen veel betekenen, en laat je verrassen door patiënten en de resultaten." 

Heb je vragen over het gebruik van apps voor voeding en beweging? Neem dan contact met ons op via digitalisering@zel.nl.



Van links naar rechts: Petri, Marjolein en Jacqueline
- Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws

x