Huisartsen zijn gehecht geraakt aan het e-consult

Geplaatst op:
Digitale zorg E-consult Digitaliseirng
Het e-consult en het online aanvragen van herhaalrecepten zijn blijvertjes gebleken in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksorganisatie Nivel onder bijna alle 4838 huisartsenpraktijken (respons 12% (n=586)) over het gebruik van digitale zorg in 2022: digitale middelen hebben een structurele plek verworven.

Tijdens de COVID pandemie zetten artsen, zoals bekend, digitale zorg veelvuldig in. Dat is nog steeds zo. Uit het Nivel-onderzoek blijkt zelfs dat een aantal toepassingen intussen vaker wordt ingezet dan voorheen. Het e-consult, online aanvragen van herhaalrecepten en het teleconsult worden door bijna elke huisartsenpraktijk ingezet. Het gebruik hiervan is zelfs gestegen in vergelijking met het gebruik in het eerste coronajaar, 2020. In 2019 gebruikte 68 % het e-consult, in 2020 steeg dat naar 85 % en nu is dat 97 à 98 %.

Die groei geldt overigens niet voor alle vormen van digitale zorg. De inzet van het videoconsult is afgenomen ten opzichte van de beginperiode van de coronapandemie.
Het gebruik van digitale toepassingen verschilt tussen verschillende praktijkvormen: het was in 2022 het hoogst in groepspraktijken en het laagst in solopraktijken.

Bron: Nivel.

Klik hier om het hele artikel te lezen.
- Rick Vermeer
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws