Bevorderen zelfmanagement makkelijker door inzet digitalisering

Geplaatst op:
Digitalisering Zelfmanagement Motiveren
Het begeleiden van patiënten naar een gezondere leefstijl kan lastig zijn. Digitalisering biedt diverse mogelijkheden om daarbij te ondersteunen. Binnen de GPGZ-module digitalisering van ZEL konden huisartspraktijken er dit jaar voor kiezen om stappentellers en voedingsapps in te zetten. “Dit biedt ons een nieuwe mogelijkheid om patiënten beter te motiveren/stimuleren om hun leefstijl te verbeteren.” aldus POH-s Suzan Hulsker van huisartsenpraktijk Lemmens.    
  
 
  
“Onze ervaringen met de inzet van voedingsapps zijn positief. Patiënten zijn gemotiveerd en ik hoor van hen terug dat ze door meer inzicht gezondere keuzes kunnen maken.” Ook in de huisartsenpraktijk zelf zijn de ervaringen goed: "Het is voor ons prettig dat met de inzet van de voedingsapps het bevorderen van zelfmanagement makkelijker is. Ik zou zorgverleners die hiermee willen starten, dan ook adviseren om het uit te proberen en na 2 à 3 weken met de patiënt te evalueren hoe het bevalt en of het toepasbaar is.”   
   
Suzan heeft inmiddels ook haar eerste ervaring opgedaan met het inzetten van de stappenteller: “Ik heb de stappenteller tot nu toe 1 keer met een patiënt meegegeven. Hij vond de aangeboden stappenteller niet handig, aangezien de batterij snel leeg was. Door ermee te werken, was hij wel al zo gemotiveerd dat hij inmiddels zelf een stappenteller heeft gekocht! Deze bevalt wel goed en hij loopt dagelijks meer stappen dan voorheen met als doel fitter worden.”     
   
Heeft u vragen over de inzet van voedingsapp of een stappenteller in de praktijk? Neem dan contact met ons op via: digitalisering@zel.nl.
- Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws