Eerstelijns ergotherapie bij dementie

Geplaatst op:
Dementie Eerstelijns ergotherapie Ergotherapie
Dementie heeft een groot effect op het dagelijks leven van een oudere. Gewone dingen zoals aankleden, koken, koffiezetten en zelf boodschappen doen, kosten meer moeite of lukken zelfs helemaal niet meer. Een eerstelijns ergotherapeut kan voor een patiënt met dementie en eventuele mantelzorger veel betekenen. 
 
Resultaten 
Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld binnen 3 tot 4 maanden na de start van een ergotherapiebehandeling de kwaliteit van leven en mentale gezondheid van zowel de dementerende oudere als de mantelzorger toeneemt. Ook de zelfredzaamheid van de patiënt verbetert door ergotherapie. De patiënt heeft minder hulp nodig bij dagelijkse activiteiten. Een logisch gevolg hiervan is dat de mantelzorger wordt ontlast. Ergotherapie kan er daarnaast voor zorgen dat de mantelzorger beter om leert gaan met de dementerende partner. 
 
Hoe gaat de ergotherapeut te werk? 
Ergotherapeuten zijn geschoold in het begeleiden van cliënten met dementie en hun mantelzorgers. Ergotherapie bij dementie is erop gericht de patiënt zo zelfstandig mogelijk te houden. Vaardigheden kunnen opnieuw worden aangeleerd of er wordt gekeken of activiteiten op een aangepaste manier weer mogelijk zijn voor de patiënt. De eerstelijns ergotherapeut geeft advies op maat en komt bij de patiënt thuis. 

Via deze link kunt u een eerstelijns ergotherapeut in onze regio zoeken. 

Wereld Alzheimer dag 
Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De dag (en de week) waarop er meer aandacht is voor de patiënt met dementie en zijn mantelzorger. De Alzheimer stichting en de alzheimercafés doen deze week veel extra's om aandacht te vragen voor dementie.
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws