Laaggeletterdheid: iedere patiënt vraagt om eigen aanpak
Inmiddels hebben alle deelnemende huisartsen de modules Laaggeletterdheid, Eenvoudige communicatie en Samen Beslissen gevolgd en hebben wij hen gevraagd naar hun ervaringen. In het bulletin van 2 december jl. hebben we aandacht besteed aan de module Eenvoudige communicatie. Dit keer gaat het over de training/module Laaggeletterdheid.
Geen patiënt is hetzelfde en vraagt om een eigen aanpak Jenny Wildenbos en Jasper Muskiet van Lost Lemon en docenten van de training Laaggeletterdheid: "We wisten voor de start van de training dat het met de gesprekstechnieken bij huisartsen en praktijkondersteuners wel goed zat. “Toch merkten wij dat een gesprek met laaggeletterden echt wel een andere aanpak vraagt. Veel deelnemers gaven na de e-learning aan zich veel bewuster te zijn van wie er tijdens een consult tegenover hen zit en terugkerende problemen bij bepaalde patiënten veel beter te kunnen plaatsen."
Dit bleek ook uit de evaluaties, een paar reacties van deelnemers:
"Het rollenspel was heel leerzaam. Maakten alles mooi duidelijk en herkenbaar. De acteurs laten duidelijk zien waar het mis kan gaan in een consult." Duidelijke uitleg over de persona's en hoe u deze kunt signaleren kan helpen bij het herkennen van laaggeletterde patiënten èn bijdragen aan de juiste aanpak. Jenny en Jasper: "Geen patiënt is hetzelfde en elke patiënt vraagt dan ook om een eigen aanpak. Bij de ene ben je heel voorzichtig in het bespreekbaar maken, bij de ander ben je juist weer zo direct mogelijk. Dat vraagt van een zorgverlener soms ook een ander manier van communicatie dan hij/zij gewend is." De deelnemers van de module Laaggeletterdheid hebben allemaal toegang gekregen tot een toolbox die speciaal voor hen is samengesteld. Ook voor de deelnemers van Samen Beslissen en Eenvoudige communicatie zijn toolboxen (met allerlei praktische middelen) beschikbaar.
Een praktische tip Voor diegene die hebben deelgenomen aan de module, maar ook voor andere zorgverleners delen we hieronder graag een praktische tip:
- Schaamte voor het onderwerp bij uzelf, vergroot de schaamte bij de persoon tegenover u. Durf het onderwerp bespreekbaar te maken!
- Klik hier voor de Wegwijzer. Bij alle gemeenten vindt u bij "Divers: o.a. zingeving, schuldhulpverlening, laaggeletterdheid/(beperkte) basis & digitale gezondheidsvaardigheden, welzijn, mantelzorg" informatie over Taalhuizen en andere ondersteuning die bibliotheken in de regio bieden voor uw laaggeletterde patiënten.