Slaapoefentherapie helpt bij slaapproblemen

Geplaatst op:
Slaapoefentherapie Oefentherapie Slaapproblemen
30% van de Nederlanders heeft te maken met slaapproblemen en slecht slapen is daarmee een veelvoorkomend probleem. Dat betekent dat u als verwijzer of paramedicus in de dagelijkse praktijk regelmatig te maken krijgt met mensen met slaapproblemen. Hoe kunt u deze mensen verder helpen?
 
Slaapoefentherapie helpt!
Oefentherapeuten kunnen mensen met slaapproblemen behandelen met o.a. cognitieve gedragstherapie. Zij behandelen slaap als een onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren en de lichamelijke en geestelijke gevolgen die een slechte nachtrust op de mens kan hebben. Doel van de behandeling van slaapproblemen door oefentherapeuten is de slapeloosheid zelf en de klachten als gevolg van de slapeloosheid dusdanig te verminderen dat lijden of beperkingen in het fysieke -, mentale -, sociaal – of beroepsmatig functioneren afnemen of verdwijnen.

Wie kan verwijzen en hoe?
Artsen en paramedici kunnen mensen met slaapproblemen doorverwijzen naar oefentherapeuten. Ook via de directe toegankelijkheid kan uw patiënt contact opnemen met de oefentherapeut Cesar/Mensendieck in de buurt (zie adressenlijst van slaapgeschoolde oefentherapeuten). De oefentherapie Cesar of Mensendieck wordt vergoed door de zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering en bij kinderen onder de 18 jaar vanuit de basisverzekering.

De slaapoefentherapeut
Er zijn verschillende gespecialiseerde (slaap)oefentherapeuten beschikbaar, waaronder kinderoefentherapeuten, psychosomatische oefentherapeuten, oefentherapeuten aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn, bekkenoefentherapeuten, sportoefentherapeuten, zwangertotaal en bedrijfsoefentherapeuten.

 

Uitleg over de behandeling
Feitelijk is de behandeling van lichamelijke en/of mentale klachten middels slaapoefentherapie qua structuur en aanpak vergelijkbaar met een “gewone” behandeling. De oefentherapeut doet een intake, vult samen met de patiënt een passende klachtenvragenlijst in en maakt een behandeldoel en -plan. In de behandelingen die daarop volgen, houdt de oefentherapeut het brede scala aan invloeden op iemands lichaam, rust en balans in het dagelijkse leven in het oog. De behandeling eindigt met een nameting en een rapportage. Tijdens de behandelingen werkt de patiënt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden om zo bijvoorbeeld pijn te verminderen en mentale veerkracht te verbeteren. Het is een 24-uurs aanpak die de vicieuze cirkel doorbreekt.

De oefentherapeut kan er ook voor kiezen mensen met klachten door slaapproblemen in een groep te behandelen (www.slaapslim.nl). De patiënt kan zelf contact opnemen met de therapeut in de buurt om na te vragen of er instroom mogelijk is. Patiënten betalen dit meestal zelf.

Mogelijke indicaties zijn onder andere:
  • Inslaapproblemen door slechte slaaphygiëne, stress, spanning, overprikkeling, pijn, etc.
  • Doorslaapproblemen door zwangerschap, vaak plassen, pijn, piekeren, overgangsklachten, etc.
  • Te vroeg wakker worden door pijn, drukte in het hoofd, arbeidsgerelateerde klachten, carpaal tunnel syndroom, surmenage, etc.
  • Nachtelijk zweten door de overgang of stress.
  • Postoperatieve slaapproblemen.
Signalen van een onderliggend slaapprobleem zijn onder ander:
  • Ernstige moeheid in de ochtend,
  • Futloosheid, bewegingsarmoede, meer pijn,
  • Slechte concentratie, fouten/ongelukken maken,
  • Neiging tot slapen overdag/’s avonds, compenseren,
  • Kort lontje, opvliegendheid,
  • Vergeetachtigheid,
  • Besluiteloosheid.
Stop met het tellen van schapen, wij leren u beter slapen! Kijk voor meer informatie op: www.zorggroepoefentherapie.nl.
- Xander Polderdijk
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws